Ήρθε η ώρα να κόψετε το κάπνισμα
25 Ιουλίου, 2024
Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Κόψτε το κάπνισμα τώρα και μην το χρονοτριβείτε

Αν βοηθήσουμε έστω και έναν άνθρωπο να κόψει το κάπνισμα, θα χαρούμε γιατί δώσαμε ζωή.

Αν διαβάζετε αυτό, τότε έχετε αποφασίσει να κόψετε το κάπνισμα. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να κόψεις το κάπνισμα, αλλά ελπίζουμε ότι οι εμπειρίες και οι εμπνευσμένες ιστορίες μας θα βοηθήσουν. Κάντε υπομονή και θα βρείτε τον πιο εύκολο τρόπο να ξεχάσετε αυτόν τον εθισμό.

Εδώ θα μάθετε ποιες είναι οι συνέπειες του καπνίσματος και θα λάβετε συμβουλές για το πώς να κόψετε το κάπνισμα.

Δεν υπάρχει καθολικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα για να κόψετε το κάπνισμα είναι το κίνητρο. Εάν δεν έχετε κίνητρο, καλύτερα να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή και θα χαρούμε να σας παρακινήσουμε με τα άρθρα και το περιεχόμενο στον ιστότοπό μας.

Ο εθισμός στο κάπνισμα βοηθά στην ανάπτυξη κακοήθων διεργασιών! Η νικοτίνη έχει ισχυρή εθιστική δράση. ένα άχρωμο, εξαιρετικά δηλητηριώδες αλκαλοειδές που βρίσκεται στα φύλλα των φυτών του καπνού. Φτάνει στους υποδοχείς νικοτίνης του εγκεφάλου σε 10 δευτερόλεπτα. μετά από εισπνοή, που είναι τρεις φορές ταχύτερος από τον ρυθμό ενδοφλέβιας χορήγησης. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.800 χημικές ουσίες που προκαλούν εθισμό στη νικοτίνη, λιγότερο οξυγόνο στο αίμα, αίσθημα παλμών, μειωμένη θρέψη των ιστών, απώλεια μαλλιών, αποχρωματισμό του δέρματος, πρόωρη γήρανση και δυσκολία στην αναπνοή. Ως αποτέλεσμα του καπνίσματος, οι βλεννώδεις συσσωρεύσεις στους βρόγχους συσσωρεύουν μονοξείδιο του άνθρακα, βενζοπυρένιο, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και άλλες καρκινογόνες ουσίες, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί να χρειαστούν 20 έως 25 χρόνια από την έναρξη της χρήσης καπνού έως την εμφάνιση του καρκίνου. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Εάν καπνίζετε 20 τσιγάρα την ημέρα για 10 χρόνια, αυτό είναι 73.000 τσιγάρα. Μπορείτε να φανταστείτε πώς μοιάζει ένας ήδη κρεμασμένος πνεύμονας; Κόψτε το κάπνισμα τώρα αν θέλετε να ζήσετε μια μεγαλύτερη ζωή, τα παιδιά σας ή τις καλές στιγμές με τους αγαπημένους σας, γιατί σίγουρα βλάπτετε το σώμα σας και μπορεί να προκαλέσετε μία από τις ακόλουθες ασθένειες – Συνέπειες του καπνίσματος. Δεν υπάρχει ανθρώπινο σώμα που να μπορεί να αντέξει το κάπνισμα χωρίς να βλάψει.

Κίνητρο

Το κίνητρο για διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται συνήθως με την υγεία του καπνιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα άτομο καπνίζει για περισσότερα από 10 χρόνια, αρχίζει να έχει μια σειρά από προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα του καπνίσματος. Μερικές φορές αυτά τα προβλήματα υγείας είναι αόρατα ή πολύ ήπια, στα οποία δεν προσέχουμε ή απλώς τα συνηθίζουμε, αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι αισθητά και μας παρακινούν έντονα να κόψουμε το κάπνισμα. Τα πιο κοινά συμπτώματα σε άτομα που καπνίζουν για πολλά χρόνια είναι βήχας, δύσπνοια, κόπωση, γρήγορος καρδιακός παλμός και αίσθημα παλμών. Μόλις εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, έχετε ήδη κίνητρα και δικαιωθείτε, γιατί αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε μια σειρά από προβλήματα υγείας και μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής ασθένειας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να κόψετε το κάπνισμα

πώς να κόψετε το κάπνισμα

Ο ευκολότερος τρόπος για να κόψετε το κάπνισμα είναι μια για πάντα. Όπως όλοι οι εθισμοί, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εγκαταλείπετε το τσιγάρο και δεν θα ξανακαπνίσετε ποτέ. Η λαχτάρα για νικοτίνη ή τα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος είναι αόρατα ή πολύ αδύναμα. Μάλλον είναι ψυχικό πρόβλημα. Εάν νομίζετε ότι στερείτε την ευχαρίστηση, αυτό δεν είναι ευχαρίστηση για εσάς. Θα μάθετε τι πραγματική απόλαυση είναι όταν σταματήσετε το κάπνισμα για πάντα. Θα νιώσετε τη γεύση της ζωής και τα αρώματα της παιδικής σας ηλικίας.

  • Αποφύγετε μέρη όπου καπνίζετε ή δεν βλέπετε φίλους που καπνίζουν.
  • Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τα τσιγάρα.
  • Προσπαθήστε να μην πέσετε σε καταστάσεις όπου συνήθως καπνίζετε.
  • Αναπνεύστε βαθιά, όποτε θέλετε, μπορείτε ακόμη και να μιμηθείτε εισπνέοντας και εκπνέοντας κάθε φορά που καπνίζετε ένα τσιγάρο, αν σας ηρεμεί.
  • Κάντε αυτό που αγαπάτε περισσότερο – διαβάστε ένα αγαπημένο βιβλίο, ακούστε μουσική, δείτε τηλεόραση.
  • Αποφύγετε τη χρήση αλκοολούχων και καφεϊνούχων ποτών.

Αυτός είναι ο αγώνας σου με τον εαυτό σου. Αυτός είναι ο αγώνας σας για ζωή που θα διαρκέσει πολύ. Σταδιακά θα σταματήσετε να σκέφτεστε αυτή τη συνήθεια, αλλά θα χρειαστούν μήνες. Είναι σημαντικό να μην καπνίζετε κανένα τσιγάρο για κανένα λόγο. Πρέπει να το γνωρίζετε από την αρχή. Ο πρώτος χρόνος είναι ο πιο σημαντικός και πιστεύεται ότι ο κίνδυνος επιστροφής στο κάπνισμα είναι μεγαλύτερος τον πρώτο χρόνο διακοπής του καπνίσματος.

Διακοπή τσίχλας με νικοτίνη

Αυτή δεν είναι μια καλή και εύκολη επιλογή. Δεν πρέπει να παίρνετε νικοτίνη, αλλά αν νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε. Οι τσίχλες νικοτίνης δεν μασώνται όπως οι κανονικές τσίχλες, αλλά κατά διαστήματα. Μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα για περίπου 30 λεπτά. Οι παρενέργειες της τσίχλας νικοτίνης είναι ο λόξυγγας και η ναυτία.

Κόψτε το τσιγάρο με επιθέματα νικοτίνης;

Αυτός ο τρόπος διακοπής του καπνίσματος δεν συνιστάται επίσης επειδή παίρνετε νικοτίνη, αλλά είστε υποχρεωμένοι να δοκιμάσετε όλα όσα πιστεύετε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν. Η θεραπεία με ορισμένους τύπους επιθεμάτων νικοτίνης διαρκεί 12 εβδομάδες. Την ημέρα που ξεκινάτε τη θεραπεία, πρέπει να έχετε σταματήσει τελείως το κάπνισμα, έτσι ώστε το τελευταίο τσιγάρο να είναι την ημέρα πριν την εφαρμογή του έμπλαστρου στο δέρμα. Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία ξεκινά με έμπλαστρα υψηλότερης δόσης και στη συνέχεια μεταβαίνει σταδιακά σε έμπλαστρα χαμηλότερης νικοτίνης.

Κόψτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Διακοπή του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Υπάρχει ακόμη έλλειψη επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Αποτελούν εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα και η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος και των ασθενειών που προκαλούνται από αυτό. Έχουν όμως βραχυπρόθεσμη επίδραση και οι περισσότεροι καπνιστές επιστρέφουν στο κάπνισμα. Δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία. Δεν υπάρχει ενιαία οδηγία που να εγγυάται την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων. Δεν προσφέρονται ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, αντίθετα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οδηγούν και πάλι στον εθισμό.

Διακοπή καπνίσματος με συστήματα θέρμανσης καπνού

Δεν υπάρχει τρόπος να κόψετε το κάπνισμα αντικαθιστώντας τα με έναν άλλο εθισμό στη νικοτίνη. Τα CHT είναι ένα σύστημα που παρέχει έλεγχο της θερμοκρασίας θέρμανσης του καπνού, αποφεύγοντας έτσι τη διαδικασία καύσης. Με την εξάλειψη της καύσης, αντί για καπνό, τέφρα και πίσσα, απελευθερώνεται ένα αεροζόλ, το οποίο περιέχει νερό, νικοτίνη, γλυκερίνη και αρώματα. Η μυρωδιά είναι πολλές φορές πιο αδύναμη από ένα συμβατικό τσιγάρο.

Η συγκέντρωση των επιβλαβών ουσιών ελαχιστοποιείται και οι καπνιστές λαμβάνουν καθαρή νικοτίνη. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε νικοτίνη, και ταυτόχρονα μειώνεται η τοξικότητα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση αυτού του τύπου συστήματος οδηγεί σε βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και μειωμένο όγκο αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, αλλά δεν συνιστάται για διακοπή του καπνίσματος και είναι πολύ πιθανό να επιστρέψετε στο κάπνισμα ή ακόμα και να συνδυαστεί με αυτό. Μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι από υπερβολική δόση νικοτίνης. Όλοι οι κίνδυνοι από την πρόσληψη νικοτίνης παραμένουν. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του προϊόντος δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, αλλά είναι και πάλι εθιστικό και δεν συνιστάται για διακοπή του καπνίσματος.

Διακοπή του τσιγάρου μέσω του αθλητισμού

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία από όλους τους άλλους τρόπους. Δεν έχει σημασία τι άθλημα παίζεις. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το άθλημα σου φέρνει κούραση. Θα πρέπει να ιδρώνετε κάθε φορά που ασκείστε. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τρέξετε, αλλά δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να αντέξουν αυτό το φορτίο στην αρχή, επομένως υπάρχει μια επιλογή να το κάνετε με γρήγορο περπάτημα. Είναι καλύτερο να παρακολουθείτε πόσες θερμίδες έχετε κάψει στον διάδρομο όταν είστε στο γυμναστήριο. Αυτό σας δίνει ένα κίνητρο για να προχωρήσετε. Το περπάτημα με κλίση 10% με 5 χιλιόμετρα την ώρα θα σας κάνει επίσης να ιδρώσετε πολύ και να ανοίξετε τους αεραγωγούς σας. Εάν περπατάτε 3 χιλιόμετρα την ημέρα, αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα και μια καλή αρχή. Η επιθυμία να ανάψετε ένα τσιγάρο μειώνεται γιατί ξέρετε πόση προσπάθεια έχετε ήδη καταβάλει. Να είστε επίμονοι και η επιτυχία είναι εγγυημένη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Περισσότερες πληροφορίες – Πώς να κόψετε το κάπνισμα

American Lung Association

Κάντε like σε αυτό το άρθρο
+66