Ήρθε η ώρα να κόψετε το κάπνισμα
24 Μαΐου, 2024
Τι συμβαίνει μετά το κόψιμο του τσιγάρου

Τι συμβαίνει μετά το κόψιμο του τσιγάρου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Ψυχική Ασθένεια, οι μη καπνιστές ζουν 14 χρόνια περισσότερο από τους καπνιστές.

Μετά από 1 ώρα

Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και φτάνει σε φυσιολογικές τιμές

Μετά από 12 ώρες

Το τελευταίο τσιγάρο, το σώμα καθαρίζεται από το επιβλαβές μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο βελτιώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο σώμα.

Μετά από 24 ώρες

Βελτίωση της ποσότητας οξυγόνου στο σώμα. Η πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώνεται. Οι πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα μειώνονται απότομα και η καρδιά αρχίζει να ανακάμπτει.

Μετά από 48 ώρες

Ακόμη και δύο ημέρες αργότερα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει αυξημένες αισθήσεις γεύσης και όσφρησης ως αποτέλεσμα της αποκατάστασης των νευρικών απολήξεων. Οι γεύσεις και οι οσφρητικές ιδιότητες διπλασιάζονται, οι νευρικές απολήξεις αρχίζουν να ανασυγκροτούνται.

Μετά από 3 ημέρες

Τα επίπεδα νικοτίνης έχουν ήδη μειωθεί. Εμφανίζονται συμπτώματα αποχής – πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα, έλλειψη καλής διάθεσης και έντονη λαχτάρα για καπνό.

Σε 2 εβδομάδες

Η νικοτίνη απομακρύνεται πλήρως από το σώμα. Η αναπνοή είναι πιο εύκολη. Τα συμπτώματα στέρησης υποχωρούν.

Μετά από 1 μήνα

Οι πνεύμονες έχουν ήδη αρχίσει να βελτιώνονται. Η αναπνευστική ικανότητα των πνευμόνων αυξάνεται, η οποία συνοδεύεται από μειωμένη δύσπνοια και βήχα. Οι ανθρώπινες φυσικές ικανότητες βελτιώνονται.

Οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν σταδιακά τη βλέννα από τα δηλητήρια του καπνού. Η χωρητικότητά τους αυξάνεται σημαντικά, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και οι κινήσεις γίνονται πιο εύκολες.

Η φλεγμονή των αεραγωγών (άνω και κάτω) μειώνεται. Οι πνεύμονες ανακτούν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται και η βλέννα που έχει συσσωρευτεί πάνω τους από τα δηλητήρια του καπνού αρχίζει να αποβάλλεται. Όταν η καλή λειτουργία των πνευμόνων αρχίσει να επανέρχεται, μπορεί να παρατηρηθεί βήχας και δύσπνοια, τα οποία προοδευτικά μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αρχίζεις να νιώθεις πολύ περισσότερη ενέργεια μέσα σου.

Μετά από 3 μήνες

Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται.

Σε ένα χρόνο

Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται στο μισό.

Μετά από 2 χρόνια

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σε φυσιολογικά και προβλέψιμα όρια.

Μετά από 5 χρόνια

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, του οισοφάγου, του στόματος ή του λαιμού, καθώς και εγκεφαλικού μειώνονται στο μισό. Μειώνετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού – ο κίνδυνος είναι ίσος με αυτόν των μη καπνιστών.

Μετά από 10 χρόνια

Η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα είναι πλέον η ίδια όπως σε άτομα που δεν έχουν κάνει ποτέ καπνό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα προκαρκινικά κύτταρα απορρίπτονται και αντικαθίστανται με υγιή.

Ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται ως αποτέλεσμα της ασβεστοποίησης. Δέκα χρόνια αφού καπνίσετε τα τσιγάρα, δεν θα έχετε τον κίνδυνο από το λαιμό, τη μήτρα, το ουροποιητικό σύστημα, τα νεφρά και το πάγκρεας.

Μετά από 15 χρόνια

Ο κίνδυνος βλάβης των αιμοφόρων αγγείων μειώνεται στα επίπεδα ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Κάντε like σε αυτό το άρθρο
+4