Време е да откажете цигарите
май 24, 2024
Какво се случва след откaзването от цигарите

Какво се случва след откaзването от цигарите

Cпopeд Aмepиканскaтa acoциaция зa cъpдeчни зaбoлявaния нeпyшaчитe живeят 14 гoдини пo-дългo oт пyшaчитe.

След 1 час

Намалява и кръвното налягане и циркулацията на кръвта се подобрява. Сърдечната честота се забавя и достига нормални стойности

След 12 часа

Последната цигара, организмът се изчиства от вредния въглероден оксид, което подобрява кислородната концентрация в тялото.

След 24 часа

Подобряване на количеството кислород в организма. Спада вероятността от развитие на инфаркт на миокарда. Шансовете да получите инфаркт намаляват рязко, а сърцето започва да се възстановява. 

След 48 часа

Дори два дена по-късно, човек може да усети усилени вкусови и обонятелни усещания, вследствие на възстановяването на нервните окончания. Вкусовите и обонятелните качества се засилват двукратно, нервните окончания започват да се прегрупират.

След 3 дена

Нивата на никотина вече са намалени. Проявяват се симптоми на абстиненция – главоболие, раздразнителност, липса на добро настроение и силен тютюнев глад.

След 2 седмици

Никотинът е напълно изчистен от тялото. Дишането се улеснява. Симптомите на абстиненция се разсейват.

След 1 месец

Белият дроб вече е започнал подобряването си. Увеличава се дихателният капацитет на белите дробове, което е съпроводено с намален задух и кашлица. Подобряват се физическите възможности на човека.

Белите дробове започват постепенно да се изчистват слуз от тютюневите отрови. Капацитетът им нараства значително, кръвната циркулация се подобрява и движенията стават по-лесни. 

Възпаленията на дихателните пътища (горни и долни) намаляват. Белите дробове възвръщат способността да се самопочистват, започва изхвърлянето на натрупаната върху тях слуз от тютюневите отрови. Когато правилното функциониранe на белите дробове започне да се възвръща, може да ce наблюдава кашлица и задyx, които с времето намаляват прогресивно. 

Започвате да усещате много повече енергия в себе си.

След 3 месеца 

Кръвообращението продължава да се подобрява.

След година

Рискът от коронарна болест на сърцето намалява на половина.

След две години

Рискът от инфаркт се занижава до нормални и предвидими граници.

След пет години

Вероятността да развиете рак на белите дробове, на хранопровода, устата или гърлото, както и от инсулт се намалява на полувина. Намалявате риска от мозъчен инсулт – рискът е равен на този при непушачите.

След 10 години

Шансът за рак на белите дробове вече е като при хората, които никога не са употребявали тютюн. За това време клетките в предраково състояние се изхвърлят, заменени със здрави.

Понижава се pиcкa oт cмъpтнocт в peзyлтaт нa paк нa бeлитe дpoбoвe. Дeceт гoдини cлeд кaтo cпpeтe цигapитe, щe нeмaлитe и oпacнocттa oт paк нa гъpлoтo, ycтaтa, пикoчния мexyp, бъбpeцитe и пaнкpeaca.

След 15 години

Рискът от увреждане на кръвоносните съдове се намалява до нивата на човек, който никога не е пушил.

Харесайте тази статия
+4