Време е да откажете цигарите
юни 17, 2024
Как да спрем цигарите

Как да спрем цигарите

Спрете цигарите сега и не отлагайте

С над 6 милиона смъртни случаи вследствие на тютюнопушенето на година, то се превръща в един от най-разпространените и вредни навици.

Задавали ли сте си въпроса защо някой хора спират цигарите по-лесно от други? Отговорът се крие не само в това, че те имат по-силна воля, а в един ген наречен Taq1A. Той стои в основата на обработването на допамина и определя удоволствието. Този ген прави хората по-склонни да употребяват цигари, алкохол наркотици и други средства за пристрастяване. Това е така нареченият ген на удоволствието. Големите концентрации на допамин са определящи при развитието на зависимостта към никотина.
През последните десетилетия се налага схващането, че допамина играе важна роля в редица психични процеси и заболявания като депресия, шизофрения, също както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции. В изследване е установено, че мутациите в гените, контролиращи този хормон, са способни да променят поведението на пушачите и изобщо – отношението им към зависимостите. Въпреки това човек притежава едно силно оръжие, с което може да се противопостави на всяка зависимост стига да има нужната мотивация. Това оръжие, е волята.

Ако помогнем дори на един човек да спре да пуши, ще бъдем щастливи, защото сме дарили живот.

Ако четете това, значи сте решили да откажете цигарите. Знаем, че е трудно да се откажете от пушенето, но се надяваме, че нашият опит и вдъхновяващи истории ще помогнат. Бъдете търпеливи и ще намерите най-лесния начин да забравите за тази зависимост.

Тук ще разберете какви са последствията от тютюнопушенето и ще получите съвети как да се откажете от тютюнопушенето.

Няма универсален начин за отказване на цигарите. Първото и най-важно нещо за отказване на цигарите е мотивацията. Ако нямате мотивация по-добре изчакайте подходящият момент, а ние ще се радваме да ви мотивираме със статиите и съдържанието в нашия сайт.

Зависимост към тютюнопушенето подпомага развитието на злокачествените процеси! Никотинът е със силно изразен пристрастяващ ефект. безцветен, силно отровен алкалоид, съдържащ се в листата на тютюневите растения. Достига мозъчните никотинови рецептори за 10 сек. след инхалиране, което е три пъти по-бързо от скоростта при венозното му приложение.  Цигареният дим съдържа около 4 800 химични съединения, които причиняват пристрастяване към никотина, по-малко кислород в кръвта, сърцебиене, намаляване подхранването на тъканите,  косопад, обезцветяване на кожата, преждевременно състаряване и затруднения с дишането. В следствие на тютюнопушенето се наслояват слузести натрупвания в бронхите въглероден окис, бензпирен, хронични бронхити,  емфизема и други карциногенни вещества, които увеличават риска от ракови заболявания. От началото на употреба на тютюневи изделия до появата на раково заболяване могат да изминат 20 – 25 години. Този срок може да бъде по-кратък или по-дълъг в зависимост от индивидуалните особености на организма. Ако сте пушили по 20 цигари на ден в продължение на 10 години това са 73000 цигари. Може ли да си представите как изглежд вече вешият бял дроб. Спрете цигарите сега, ако желете да се редвате по дълго на живота, на децата си или на хубавите моменти със своите близки, защото със сигурност увреждате тялото си и може да си  причините едно от следните заболявания – https://how-to-stop-smoking.org/последици-от-тютюнопушенето/. Няма човешки организъм, който да устои на тютюнопушенето без да се увреди.

Мотивацията

Мотивацията за отказването на цигарите най-обикновено е свързана със здравословното състояние на пушача. В повечето случаи, когато човек пуши повече от 10 години започва да има редица здравословни проблеми в рузултат от тютюнопушенето. По-някога тези здравословни проблеми са незабележими или съвсем леки, на които не обръщаме внимание или просто сме свикваме с тях, но в други случаи те са забележими и ни мотивират силно да откажем цигарите. Най обикновено симптомите при хора, които са пушили дълги години са кашлица, задух, умора, ускорен пулс и сърцебиене.  Щом имате тези симптоми вие вече сте мотивиран и с основание, защото тези симптоми водят до редица здравословни проблеми и могат да бъдат сигнал за сериозни заболявания.

Най-лесният начин за отказване на цигарите

как да спрем цигарите

Цигарите се отказват най-лесно от веднъж и завинаги. Както всички зависимости вие трябва да сте наясно, че отказвате цигарите и никога повече няма да пушите. Никотиновия глад или неприятната симптоматика на абстиненция  свързани с отказване от тютюнопушенето са незабележими или много слаби . По-скоро това е психичен проблем.  Ако смятате, че се лишавате от удоволствие не това не е удоволствие за вас. Ще разберете какво е истинско удоволствие, когато спрете цигарите завинаги. Ще усетите вкуса на живота и ароматите от детството си.

  • Избягвайте места, на които се пуши или не се виждайте с приятели пушачи.
  • Стремете се да не мислите за цигари.
  • Стремете се да не изпадате в ситуации, в които  обикновено ви се пуши.
  • Дишайте дълбоко, винаги когато ви се допуши дори може да имитирате с вдишване и издившване всякаш пушите цигара, ако това ви успокоява.
  • Направете това, което най-много обичате – четете любима книга, слушайте музика, гледайте телевизия
  • Избягвайте употребата на алкохолни и кофеинсъдържащи напитки 

Това е вашата борба със самите вас. Това е вашата борба за живот, която ще продължи дълго. Постепенно ще спрете да мислите за този навик, но това ще отнеме месеци. Важното е да не пушите нито една цигари по какъвто и да е повод. Трябва да сте наясно с това още от самото начало. Първата година е най-важна и се смята, че риска отново да се завърнете кам пушенето е най-голям през първата година при отказване от цигарите.

Отказване на цигарите с никотинови дъвки

Това не е добър и лесен вариант. Вие не трябва да приемате никотин, но ако смятате, че това ще ви помогне може да опитате. Никотиновите дъвки не се дъвчат като обикновените дъвки, а с прекъсване. Може да се държат в устата за около 30 мин. Странични ефекти при никотиновите дъвки са хълцането и гаденето.

Отказване на цигарите с никотиновите лепенки?

Този начин за отказване на цигарите сащо не е препоръчителен, защото поемате никотин, но вие сте длъжин да опитате всичко, което смятате че може да ви помогне. Лечението с някои видове никотинови лепенки продължава 12 седмици. В деня на започване на лечението трябва да сте спрели напълно пушенето, така че последната цигара да е в деня преди залепване на пластира върху кожата. Не пушете по време на лечение. Лечението се започва с пластирите с по-висока доза и след това постепенно се преминава към пластири с по-малки количества никотин.

Отказване на цигарите с електронни цигари?

Отказване на цигарите с електронни цигари

Все още липсват достатъчно научни доказателства за дълготрайния ефекта върху здравето. Те са алтернатива на традиционните цигари и употребата им би могла да доведе до намаляване на тютюнопушенето, съответно на болестите, причинени от него. Но имат краткосрочен ефект и голяма част от пушачите  се връщат към тютюнопушенето. Не е установено подобрение на белодробната функция. Няма единна директива, която гарантира качество и безопасност на продуктите. Не се предлагат като средства за спиране на тютюнопушенето, а напротив електронните цигари отново водят до зависимост.

 

Отказване на цигарите със системи за нагряване на тютюна (СНТ) 

Няма как да откажете цигарите като ги замените с друга зависомост към никотина. CHT представляват система, която осигурява контролиране на температурата на нагряване на тютюна, като по този начин се избягва процесът на горене. С премахване на горенето вместо дим, пепел и катрани, се отделя аерозол, който съдържа вода, никотин, глицерол и аромати. Отделеният мирис е в пъти по-слаб в сравнение с конвенционалната цигара.

Концентрацията на вредни вещества е сведена до минимум, като пушачите получават чист никотин. По този начин те задоволяват никотиновите си нужди, а едновременно с това е намалена токсичността. Според последните проучвания употребата на такъв тип системи води до подобрение на белодробната функция и намаляване обема на атеросклеротичните плаки в съдовете, но не се препоръчва за отказване на цигарите и е много възможно отново да се върнете към тютюнопушенето или дори да се комбинира с него. Може да се предизвика главоболие при предозиране с никотин. Всички рискове от приемането на никотина остават. Предстои да се проследят дълготрайните ефекти на този продукт, но той отново води до зависичост и не се препоръчва за отказване на цигарите.

Отказване на цигарите чрез спорт

Ако сте решили да използвате този метод за отказване на цигарити ще имате определено по-голям успех от всички останали начини.  Няма значение какъв спорт практикувате. Важното е този спорт да ви носи умора. Трябва да се изпотявате винаги когато спортувате. Най лесния начин за това е бягането, но не всички хора могат да издържат на това натоварване в началото, за това има вариант да го направите и с бързо ходене. Най-добре е, когато се намирате във фитнес залата да засичате на пътеката за бягане, колко калории сте изразходили. Това ви дава стимол да продължите напред. Ходенето под наклод от 10% с 5 километра в час също ще ви накара да се изпотите обилно и отворите дихателните си пътища. Ако ходите по 3 километра на ден то това е добър резултат и добро начало. Желанието да запалите цигара намалява, защото знаете какви усилия сте положили  за това вече. Бъдете упорити и успехът е гарантиран.

Световен ден без тютюнопушене

Повече информация – Как да откажа цигарите

Американска белодробна асоциация

Харесайте тази статия
+66