Het is tijd om te stoppen met roken
mei 24, 2024
Wat gebeurt er na het stoppen met roken?

Wat gebeurt er na het stoppen met roken?

Volgens de American Association for Mental Illness leven niet-rokers 14 jaar langer dan rokers.

Na 1 uur

Het verlaagt ook de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. De hartslag vertraagt en bereikt normale waarden

Na 12 uur

De laatste sigaret maakt het lichaam zichzelf vrij van het schadelijke koolmonoxide, waardoor de zuurstofconcentratie in het lichaam verbetert.

Na 24 uur

Verbetering van de hoeveelheid zuurstof in het lichaam. De kans op het ontwikkelen van een hartinfarct neemt af. De kans op het krijgen van een hartaanval neemt sterk af en het hart begint te herstellen.

Na 48 uur

Zelfs twee dagen later kan een persoon verhoogde smaak- en geursensaties ervaren als gevolg van het herstel van zenuwuiteinden. Smaak en olfactorische eigenschappen worden verdubbeld, zenuwuiteinden beginnen zich te hergroeperen.

Na 3 dagen

Het nicotinegehalte is al verlaagd. Symptomen van onthouding verschijnen – hoofdpijn, prikkelbaarheid, gebrek aan goed humeur en ernstige trek in tabak.

In 2 weken

Nicotine wordt volledig uit het lichaam verwijderd. Ademen is makkelijker. De ontwenningsverschijnselen nemen af.

Na 1 maand

De longen zijn al begonnen te verbeteren. De ademhalingscapaciteit van de longen neemt toe, wat gepaard gaat met verminderde kortademigheid en hoesten. De fysieke mogelijkheden van de mens verbeteren.

De longen beginnen geleidelijk het slijm van tabaksgif te verwijderen. Hun capaciteit neemt aanzienlijk toe, de bloedcirculatie verbetert en bewegingen worden gemakkelijker.

Ontsteking van de luchtwegen (boven en onder) neemt af. De longen herwinnen het vermogen om zichzelf te reinigen en het slijm dat zich op hen heeft opgehoopt door tabaksgif begint te worden verdreven. Wanneer de goede werking van de longen begint terug te keren, kunnen hoesten en kortademigheid worden waargenomen, die in de loop van de tijd geleidelijk afnemen.

Je begint veel meer energie in jezelf te voelen.

Na 3 maanden

De bloedcirculatie blijft verbeteren.

In een jaar

Het risico op coronaire hartziekten is gehalveerd.

Na 2 jaar

Het risico op een hartaanval wordt teruggebracht tot normale en voorspelbare limieten.

Na 5 jaar

De kans op het ontwikkelen van kanker van de longen, slokdarm, mond of keel, evenals een beroerte wordt gehalveerd. U vermindert het risico op een beroerte – het risico is gelijk aan dat van niet-rokers.

Na 10 jaar

De kans op longkanker is nu even groot als bij mensen die nog nooit tabak hebben gebruikt. Gedurende deze tijd worden de pre-kankercellen weggegooid en vervangen door gezonde.

Het risico op overlijden neemt af als gevolg van witwassen. Tien jaar nadat je de sigaretten hebt gerookt, heb je geen gevaar meer voor de keel, de baarmoeder, de urinewegen, de nieren en de alvleesklier.

Na 15 jaar

Het risico op beschadiging van bloedvaten wordt teruggebracht tot het niveau van iemand die nog nooit heeft gerookt.

Vind dit artikel leuk
+4